donderdag 6 december 2012

O, kom er eens kijken...

...wat er in mijn schoentje ligt, alles gekregen van die beste Sint! Ja, alles nu ook weer niet, maar wel lekkere mandarijntjes en bio chocolade, marsepein, kruidnoten en speculaas! En speelgoed...ja, kleine meisjes worden groot en de kleinste weet nu ondertussen ook wel al 'het grote geheim van Sinterklaas'! Dit jaar bracht de Sint eens niet van die leuke, originele en handgemaakte cadeautjes, maar een 'WII', na lang zagen en een wederhelft van de Sint, die toch bezweken is voor zo'n spel! Wat zal ik die Sinterklaasdagen met kleintjes missen! Maar toch blijven we in de Sinterklaassfeer, bak ik pepernoten en speculaas, duik ik even in het album van mijn papa en geniet van zijn Sint-foto's (ja, ja, dat kleine mannetje op de foto is mijn papa) en op de achtergrond hoor ik twee dochters meezingen met de Sinterklaas-liedjes! 


Voor wie ook nog aan de slag wil voor van die heerlijke zelfgebakken kruidnoten en speculaas; ik maakte van elks ook nog een glutenvrije variant voor mezelf:

*Glutenvrije kruidnoten:
-120 g glutenvrij meel (half boekweit, half volkoren rijstemeel en eventueel nog een klein beetje meel vervangen door kokosmeel)
-40 g kokosbloesemsuiker
-een snuifje zeezout
-2 theelepels speculaaskruiden
-3 eetlepels kokosolie
-3 eetlepels rijstemelk
Verwarm de oven voor op 180 graden en bedek een bakplaat met bakpapier. Meng het meel, de suiker, het zout en de speculaaskruiden in een kom. Voeg er dan de kokosolie en rijstemelk aan toe, goed mengen en kneden, draai dan het deeg in een bol. Rol kleine balletjes van het deeg en verdeel over de bakplaat. De kruidnoten 20 tot 25 minuten afbakken of totdat ze goudbruin zijn. Even afkoelen en genieten!

Het recept van de gewone variant van kruidnoten vond ik in het tijdschriftje van Albert Heijn, mits natuurlijk wat aanpassingen van mij! Ik wil het ook altijd gezonder maken en met eerlijke biologische producten!

*Glutenvrije speculaas:
-100 g boekweitmeel
-100 g volkoren rijstemeel
-100 g harde soyaboter/kokosolie
-125 g kokosbloesemsuiker
-1 theelepel speculaaskruiden
-1 eetlepel rijstemelk
-geschaafde amandelen naar smaak (om extra door of op het deeg te doen)
Meng het meel, de suiker, het zout en de speculaaskruiden in een kom. Voeg er dan de soyaboter/kokosolie en rijstemelk aan toe, draai het deeg in een rol en verpak het dan in folie en laat het minstens een uur in de ijskast opstijven. De oven voorverwarmen op 175 graden, de bakplaat bekleden met bakpapier, het deeg uitrollen en met vormpjes de koeken uitsteken of in een speculaasvorm doen. In ongeveer 15 tot 20 minuten laten bakken, afhankelijk van de dikte, uit de oven direct op een rooster laten afkoelen.

Wie nog meer glutenvrije gezonde en heerlijke receptjes wil kan op de blog van boeddhamum glutenfree kijken! Geniet van al dat lekkers!

6 opmerkingen:

  1. Ziet er allemaal heeeeeel lekker uit!! En ja, spijtig genoeg worden ze, te snel, groot!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maar ook als ze groter zijn, is het nog genieten hoor, vooral als ze zelf gedichten kunnen maken en een ander niet gespaard wordt hihi!

    Lieve groet, Inrid

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zien er goed uit u ventjes,ik had het geduld niet is mij niet gelukt hi hi,bak jij ze maar altijd zelf veel lekkerder zeker weten!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hey Ilse! Ik heb net diezelfde houten speculaas-maak-sintervorm. Maakte vroeger ook wel eens zelf speculaas, vroeger.... Ik MOET jouw receptje echt eens uitproberen. Dankjewel daarvoor. Wat bijzonder die kokosbloesemsuiker.
    Wat een fantastisch mooie foto's weer!
    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ge moogt dieje Sint ook eens naar ons sturen, wat ziet dat er lekker uit en weer zo'n sfeervolle foto's!

    BeantwoordenVerwijderen